Aliments permesos segons el contingut de vitamina k en pacients que prenen SINTROM.

Els anticoagulants orals tipus SINTROM o ALDOCUMAR actúan bloquejant l’acció de la vitamina K. Per tant, conèixer el contigut de vitamina K dels aliments ens pot ser molt útil per obtenir la máxima eficàcia en el tractament i de forma més segura. Aquí s’exposa una llista d’aliments basats en el seu contingut de VitK. Els aliments amb nivells alts de Vit. K caldria evitar-los, mentre que els de baix contingut no hi hauria problema. Els de contingut mitjà s’hauria de fer un consum moderat.

ALIMENTS DE BAIX CONTINGUT EN VIT. K

VERDURES FRESQUES

Mongeta verda, api, moresc, esberginea, ceba, xampinyons, pebrot verd, patata, carbassa,      tomàquet, pebrotets, pastanaga, coliflor, col fermentada

FRUITES FRESQUES

Poma, plàtan, nabius, aranja, meló, raïm, llimona

CARNS I PEIXOS

Bou, pollastre,   Pernil, Porc, Gall d’indi, vedella, tonyina, lluç ,  gambes, verat

PASTA I CEREALS

Arròs, espaguetis, pa, cereals, oatmeal, cibada

GREIXOS I OLIS

Oli de moresc, oli sèsam, oli girasol,  oli cacahuet, oli de safrà

OVO-LÀCTICS

Mantega, iogurts, ous,  formatge, cuallada

BEGUDES

Coles diverses,  suc de fruites, té negre,  llet, agua mineral

ALIMENTS DE CONTINGUT MIG DE VIT K

VERDURES FRESQUES

Espàrrecs, pesols, enciam, alvocats, col.

GREIXOS I OLIS

Oli d’oliva, margarina

ALIMENTS AMB ALT CONTINGUT DE VIT.K

VERDURES FRESQUES

Bròquil, col de bruseles, endivies, espinacs, col, julivert, bledes, nabs, enciam de fulla vermella

GREIXOS I  OLIS

Maionesa, oli de soja

BEGUDES

Té verd

Aquesta lista s’ han obtingut a partir de les dades proporcionades per part del laboratori BRISTOL MYERS SQUIPP, fabricant d’un antivitamínic K.

L’objectiu principal serà seguir una dieta saludable, intentant mantenir constant la quantitat de vitamina K que prové dels aliments al llarg del dia i de les setmanes. No s’han de fer canvis dràstics en la dieta. La dieta no ha de ser baixa en vitamina K, està demostrat que amb quantitats constants d’aquesta vitamina s’ajusta millor la dosi d’anticoagulants. A més la vitamina K exerceix funcions importants en l’organisme, per exemple manté una adequada mineralització dels ossos i preveu l’osteoporosi. La major part de la vitamina K prové, com ja hem citat, d’aliments d’origen vegetal, sobretot dels espinacs, el bròquil, la col, les endívies, la col arrissada, la remolatxa o els espàrrecs. Aquests aliments no estan prohibits, però han de ser controlats en la dieta.