Moltes persones acudiu a mi per saber què es pot menjar i què no quan es pateix un càncer. La majoria  sortiu de la visita del vostre oncòleg sense cap mena de restricció alimentària: “Menjeu el que us vingui de gust”, us diu.

Existeixen algunes teories sobre el càncer i l’alimentació i la veritat és que no hi ha prou estudis concloents, fins i tot en alguns casos es basen amb experiències pròpies viscudes o en deduccions. Sí que sembla clar que una alimentació més aviat alcalinitzant o vegeteriana sembla més apropiada per millorar el que es diu el terreny. M’explicaré: moltes malalties es desenvolupen millor quan l’organisme està més acidificat. Se sap que les cèl.lules canceroses es reprodueixen millor en medi àcid, per tant si intentem alcalinitzar aquest medi, dificultarem la divisió d’aquestes cèl.lules. Això no vol dir que fent una dieta alcalina curarem necessariament el càncer, ja que aquesta malaltia és multifactorial, és a dir,  depén de molts factors que fan que es desenvolupi, com la genètica, l’estat emocional, l’estrés, l’alimentació, el descans, l’ús de fàrmacs…

Igualment, una dieta rica en antioxidants sembla que hauria d’ajudar. De fet, hi ha molts terapeutes que en el tractament anticàncer inclouen antioxidants.

ALIMENTS RECOMANATS

Existeixen un seguit d’aliments que podem incloure de forma habitual en la nostra dieta, com són:

 • Fruits secs: nous, avellanes i ametlles
 • Ceba i all: a diari i preferentment cru.
 • Tomàquet, raba, porro i naps
 • Crucíferes: col, col de brussel·les, col-i-flor, bròquil. Tres cops per setmana.
 • Llegums: preferentment llenties i a poder ser en forma d’amanides, guisades i/o germinades.
 • Cereals integrals: arròs, mill, cibada, ordi, espelta ( mai blat en càncer de colon).
 • Espècies i condiments: cúrcuma, orenga, romaní, sàlvia, llorer, menta, farigola i gengibre, api, julivert, comí.
 • Prebiòtics: cereals integrals, espàrrecs
 • Te verd
 • Fruites: magrana, taronja, mandarina, aranja, llimona, meló, poma, pera, síndria
 • Fruits vermells: gerds, móres, maduixes, nabius
 • Peix blau  (proporciona omega 3) petit per evitar l’excès de metalls pesats. (malgrat que és acidificant)
 • Begudes drenants en forma d’infusió: card marià, dent de lleó, carxofa, boldo, bedoll, …

Existeixen aliments prohibits?

Certament, doncs, en determinats casos si que hi ha algun estudi que relaciona algun tipus de càncer amb, per exemple, la llet i l’0li de palma. Poc més hi ha al respecte. El sucre en excès sembla que també ens perjudicaria. Pel que fa a la carn vermella, degut a que és acidificant l’hauríem d’evitar. En el cas que se’n consumeixi, compra-la ecològica. La pasta, si no és integral, també és acidificant,…

En definitiva recomano una dieta amb alt contingut de vegetals i baix contigut de carns i derivats. Si decidim fer una dieta especialitzada pel càncer us recomano que us assessoreu per un nutricionista. La Caterina, la que tenim a la farmàcia, us pot ajudar. I si decidiu tractaments alternatius, busqueu centres qualificats i de prestigi.

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada