L`àcid úric alt o hiperurcèmia es caracteritza per tenir uns nivells en sang d’aquest superiors a 7 mg/dl. La hiperuricèmia pot passar inagvertida, sense símptomes clínics i en un moment donat desencadenar un atac de gota, el qual es produeix quan l’àcid úric, que es troba dissolt a la sang, pressipita en forma de cristalls d’urat. Sol pressipitar a les extermitats, especialment al dit del peu, per què són zones més fredes i per tant menys irrigades. Malgrat tot, un atac de gota també es pot produir al genoll i a les mans. Les sals d’àcid uric també poden pressipitar al royó provocant litiaisis renal. 

Entre el factors implicats amb l’augment d’àcid úric trobem l’obesitat, l’alimentació, determinades bugudes i l’exercici intens. No obstant això, el consell dietètic segueix sent important per al control complet del pacient amb hiperuricèmia. Adequar la ingesta calòrica per aconseguir el normopès de forma progressiva i no brusca (l’atac de gota pot ser provocat per un menjar molt abundant o, paradoxalment per una cura de dejuni). 

Els aliments recomenables per evitar la gota han de complir dos requisits: 

  1. que tinguin poques purines generadores d’àcid úric.
  2.  que favoreixin l’eliminació d’àcid úric. Els aliments alcalinitzants, són els que ho afavoriran, ja que l’àcid úric es disolt millor, tant a la sang com a l’orina, si són més alcalines que àcides.

Les fruites i la major part d’hotalises cumpliesen ambdues condicions.  Els cereals compleixen  la primera condició, però no la segona. Per això, no s’han de consumir en  grans quantitats.

Aliments que cal reduir 

Visceres: royó, fetge, cervellets,…
Carn vermelles: corder, porc, vedella,…
Marisc
Peix blau: sardines, anxoves, seitó, barat,…
Begudes alcohòliques: l’alcohol impedeix l’eliminació d’àcid úric i per tant afavoreix que augmentin els seus nivells en sang.
Begudes estimulants: el café, té, … tenen bases xàntiques molt semblant a les purines, i es poden transformar en purines.
Llevadura de cervesa.
Espinacs
Bolets
Espàrregs. 
 

Aliments que cal fer-ne un ús moderat

Sucre
Llegums (1-2 cop per setmana)
Espinacs
Peix blanc
cereals 

Aliments que cal augmentar.

Llimona i demés cítrics.
Fruita en general, especialment les cireres, maduixes,  raïm i poma
Fruits secs
Hortalisses: api, tomàquet (tot I tenir àcids és alcalinitzant), col i flor , mongeta, nab, porro,…