Les estatines són fàrmacs que redueixen la formació de colesterol a nivell de fetge.

Tots ells produeixen una disminució ràpida i intensa del colesterol i les LDL (colesterol dolent), un descens moderat dels triglicèrids (l ‘altre greix) i un lleuger augment de les HDL (colesterol bo).

COM S’HA DE PRENDRE?

  • Un sol comprimit al dia, preferentment a l’hora de sopar, empassat, sense mastegar i, amb una mica d’aigua.
  • Si s’està prenent Colestid, Lismol, Dexide o Efensol cal prendre el medicament 4 hores després d’aquests.
  • No oblidi cap presa ni modifiqui la dosi sense prèvia consulta al seu metge.

CONSELLS AL PACIENT

  • NO utilitzar en embarassades, nens i menors de 18 anys.
  • Cal avisar al metge o farmacèutic si presenta símptomes musculars com ara dolor muscular, debilitat o rampes.
  • Altres possibles efectes secundaris: mal de cap, insomni, transtorns gastrointestinals, picors, lumbàlgia, augment o disminució de la sucre….
  • Abans d’iniciar el tractament, cal notificar al metge la presència d’algun dels següents problemes:

hipotiroidisme, antacedents de malaties musculars, abús d’alcohol, disfunció del fetge o del royó.

  • Notificar al metge o farmacèutic si s’està prenent altres medicaments, especialment: anticonceptius orals, digoxina, fibrats (Gemfibrozilo, Lopid), antiepilèptics, antibiòtics, medicaments pels fongs, antidepressius,…

CONSELLS DIETÈTICS

  • Fer exercici físic, sempre que sigui posible, i de forma progresiva. Començar en 30 o 60 minuts de passeig a ritme moderat.
  • Mantenir un pes adecuat.
  • Reduir el consum d’alcohol al màxim
  • No fumar
  • La vit. C i E, i altres antioxidants són molt favorables.
  • Reduir el comsum de sal.

Aliments no recomenats:

Carns vermelles (vedella, amburgueses, bistecs, xai…)

Tot tipus d’embutits.

Làctics que no siguin descremats (formatge curat, llet sensera, iogurts, nata…)

Rovell de l’ou.

Marisc.

Pastissos, llaminadures i “bolleria” industrial.

  • Aliments recomenats amb moderació

Pollastre, cunill, gall d’indi.

Carn de porc magre.

Peix blanc (lluç, rap, llenguado…).

Làctics descremats (formatge fresc, llet i iogurts descremats…).

  • Aliments molt recomenats

Tot tipus de verdures, fruites i hortalisses.

Peix blau (tonyina, salmó, sardines, seitó, barat…).

Llegums