Els estius tenen coses molt bones com anar a la platja, al riu, de vacances, a fer un gelat a una terrassa, però també coses no tant bones: els mosquits !!
Aquests insectes poden provocar-nos nits d’insomni, espatllar una migdiada i el que és pitjor, causar-nos unes molestes picades que en algunes ocasions poden trigar molts dies a curar-se.

A part del mosquit comú, cada vegada amb més freqüència i en majors extensions del nostre territori es troba el temible mosquit tigre, que es distingeix per les franges negres i blanques de les seves potes, així com la anomenada mosca negra, un simúlid més rabassut, amb ales i potes molt més curtes que els mosquits.
Aquests insectes ens piquen per xuclar la nostra sang, que constitueix una aportació nutricional de gran qualitat per al desenvolupament i la posta dels ous.
El mosquit tigre és actiu també durant el dia i la seva picada és molt molesta. A més en zones endèmiques pot ser transmissor de malalties com la febre groga o el dengue.
La mosca negra en, picar, també mossega, fent una picada-mossegada molt dolorosa que pot sagnar. Mentre pica inocula substàncies anestèsiques, vasodilatadores i anticoagulants, raó per la qual les seves picades poden passar desapercebudes en un primer moment, però posteriorment són molt irritants, provoquen una forta inflamació local i en persones més sensibles o especialment reactives serà necessària atenció mèdica.

Per espantar els mosquits de forma natural i menys agressiva que amb insecticides o repel·lents químics comptem amb uns fabulosos olis essencials.

Citronela de Java

Destaca per la seva potència el que s’obté de la Citronela de Java (Cymbopogon winterianus) de fragància cítrica molt característica.

Diàriament, 2 gotes al coll del pijama o en l’extrem del coixí ens permeten mantenir-nos fora de perill de ‘tots els insectes que piquen!
També pot usar-se en un difusor d’aromateràpia, 5-10 gotes, mitja hora abans d’anar a dormir.

Eucaliptus blau

Un altre oli essencial molt eficaç i millor tolerat en cas de pells sensibles, és el de Eucaliptus blau (Eucalyptus citriodora).

Aquests dos olis deuen les seves propietats repel·lents al seu elevat contingut en aldehids terpènics, concretament el citronelal.
Aquesta molècula aromàtica té, a més, propietats antiinflamatòries, amb el que aquests olis ens serviran també per calmar la inflamació local causada per la picada. Podem aplicar-los diluïts al 50% en un oli vegetal de ràpida penetració, com el de nou d’albercoc o el d’avellana.

Gerani d’Egipte

Si busquem una fragància més dolça i més un oli essencial més suau, ideal fins i tot per a nadons, tenim un gran aliat amb el de Gerani d’Egipte (Pelargonium x asperum cv Egipte).

Una dilució a l’1% en oli vegetal ens permetrà la seva aplicació a partir dels 3 mesos, especialment en turmells, cames, braços, etc.

Per harmonitzar la fragància de la citronela, podem barrejar unes gotes de tots dos al difusor, per exemple 4 gotes de citronela i 6 de gerani.

Així que aquest estiu no hi ha excuses per a estar protegits contra ‘els mosquits !!

Aquesta informació ha estat extreta directament dels LABORATORIS PRANAROM.

Podeu obtenir més informació a l’apartat de Consells, en aquest enllaç.